Εγγραφ στο newsletter
E-Mail 
/ 

 

 

Συνταγς του Πντου


(απ ρευνα στο Internet και σχετικ βιβλα)

Βαρνικα 1

 

Συστατικ: Για τη ζμη: 5 φλιτζνια αλερι, 1 αβγ, νερ σο πρει, Για τη γμιση: ¼ κιλο τυρ τριμμνο, 1 αβγ, 3 κουταλις κοφτς βοτυρο για ρντισμα
Εκτλεση: Κοσκινζετε το αλερι και το βζετε σε λεκαντσα. Χτυπτε το αβγ με πιρονι και το ρχνετε στο αλερι. Προσθτετε νερ σο πρει. Τα ζυμνετε λα μαζ να γνουν μια ζμη σφιχτ. Ανογετε τη ζμη σε φλλα πχους ½ εκατοστο και τα κβετε στρογγυλ με ποτρι του νερο σε τετργωνα κομμτια. Παρνετε το τριμμνο τυρ και σπζετε το αβγ και ανακατεετε. Παρνετε λγο τυρ με να κουταλκι και το βζετε πνω στα φυλλαρκια και τα διπλνεται σε τργωνα (αν εναι τετργωνα κομμτια) σε μισοφγγαρα (αν εναι στργγυλα) στε να κλειστε μσα τους τυρ. Τα τοποθετομε σε αλευρωμνο μρμαρο για να μην κολλον.
Βζετε σε κατσαρλα αρκετ νερ με αλτι να βρσει. Ρχνετε τα βαρνικα να ανακατεετε ελαφρ με κουτλι για να μην κολλσουν και πτε πτε τα πιζετε ελαφρ με τρυπητ κουτλα για να μην επιπλουν. Αφο βρσουν, τα σουρνετε και τα βζετε σε πιτα. Περιχνετε κθε πιτο με βοτυρο καφτ.
 

Βαρνικα 2

 

Συστατικ:  1 ποτρι νερ, 1 κουταλκι του γλυκο αλτι, 1 κουταλι της σοπας λδι, αλερι σο πρει για να γνει μια μζα μαλακι, 250 γραμμ. τυρ τελεμς τριμμνος, 100 γραμμ. βοτυρο φρσκο
Εκτλεση: Βζουμε το νερ σε μια λεκνη και ρχνουμε το αλτι, το λδι και συγχρνως το αλερι. Αφο ζυμωθε καλ και γνει μια ζμη μαλακι για φλλο, ανογουμε μικρ στρογγυλ με μγεθος σο να πιατκι του καφ. Βζουμε στη μση το τυρ, διπλνουμε το φλλο και το πατμε στις κρες για να κολλσει. Αφο τελεισουμε τη ζμη, βρζουμε δο λτρα νερ σε μια κατσαρλα με λγο αλτι, ρχνουμε λα τα βαρνικα και τα αφνουμε να βρσουν περπου 20 λεπτ. Μετ τα στραγγζουμε σε τρυπητ και ρχνουμε κρο νερ επνω. Καμε το φρσκο βοτυρο και το περιχνουμε επνω αφο προηγομενα τα χουμε βλει σε πιατλα. Σερβρονται ζεστ.
 
Βαρνικα 3

 

Συστατικ:  Μισ κιλ αλερι, ¼ του κιλο τυρ, 1 αβγ, λγο αλτι, 100 γραμμ. αγν βοτυρο
Εκτλεση: Μσα στο αλερι ρχνουμε νερ και το ζυμνουμε μχρι να πξει. Μετ κβουμε το ζυμρι σε μικρ κομματκια που χουν σχμα στρογγυλ ως να κρασοπτηρο και τα κομματκια τα ανογουμε να να και γνονται λγο πιο χοντρ απ να φλλο. Τρβουμε το τυρ στον τρφτη, βζουμε το αλτι και το αβγ και τ’ ανακατεουμε. Το μγμα αυτ, το ρχνουμε στη μση των μικρν φλλων που φτιξαμε, απ λγο στο καθνα, τα διπλνουμε και με τα δχτυλ μας πατμε καλ γρω-γρω για να μην ανοξουν. Βζουμε το νερ να βρσει. Μλις βρσει, τα ρχνουμε μσα και εκενα ψνονται. Μλις ψηθον, τα στραγγζουμε. Καμε το βοτυρο και το περιχνουμε πνω στα βαρνικα.
 
 
Γαπαντζκια (ποντιακ τριγωνκια)

 

Συστατικ: Για τη ζμη:  ½ κιλ αλερι, 2 αβγ, λγο αλτι, Για τη γμιση: Μυζθρα απ γιαορτι, Φρσκο βοτυρο
Εκτλεση: Κοσκινζετε το αλερι σε μεγλη λεκνη. Ανογετε να λακκκι στο αλερι και προσθτετε το αλτι, τα αβγ και το ανλογο νερ, στε να γνει πηχτ ζμη. Ανογετε το φλλο σας λεπτ και το κβετε σε τετργωνα 6Χ6 εκατοστν. Τοποθετετε απ να κουταλκι μυζθρα σε κθε τετραγωνκι. Εννετε τις κρες στε να σχηματιστον μικρ τργωνα και παττε γρω-γρω με τα δχτυλα. Τα αφνετε μα ρα πνω σε πετστα να στεγνσουν. Αφο στεγνσουν βζετε σε μια κατσαρλα 3 κιλ νερ και το αφνετε να βρσει.
Ρχνετε λγο αλτι στο νερ και κατπιν να-να τα τριγωνκια. ταν ψηθον τα στραγγζεται και τα βζετε σε πιατλα. Τσιγαρζετε φρσκο βοτυρο και τα περιχνετε. Σερβρονται ζεστ.
 

Γιουφκδες
 
Συστατικ: ½ κιλ αλερι, 1 κουταλι λδι, 1 κουταλι ξδι, μισ κουταλκι αλτι, νερ λιγτερο απ να ποτρι βοτυρο αγν
Εκτλεση: Πινετε μια κανονικ ζμη και ανογεται φλλα λεπτ. Τα ψνετε λγο πως τα τοιμα και λγο παραπνω. Τα τυλγετε τρα μαζ και τα κβετε σε γιουφκδες, πως τις φωλις. Τα απλνετε σε καθαρ πετστα να αεριστον λγες ρες και μετ τα ροδζετε σε φορνο. Τα βζετε σε μεγλο ταψ, τα ζεματτε με βραστ νερ αλατισμνο κανονικ και τα στραγγζετε αμσως. Κατε βοτυρο αγν και τα περιχνετε.
 
Γιοχς
 
Συστατικ: Συστατικ για τα φλλα: 1 κιλ νερ, αλτι, αλερι σο σηκσει . Συστατικ για την πτα: 5 φλλα, 200 γρ. τυρ, 2 αυγ.
Εκτλεση: Ετοιμζουμε τη ζμη και ανογουμε φλλα. Τα φλλα τα μισοψνουμε σο στζι. Μπορομε να ετοιμσουμε πολλ φλλα και να κρατσουμε για μελλοντικ χρση. Για την πτα: Ετοιμζουμε τη γμιση ανακατεοντας το τυρ με τα αυγ. Σε να τηγνι λινουμε λγο βοτυρο σε μτρια φωτι. Βρχουμε 2 φλλα και τα βζουμε στο τηγνι γυρζοντς τα μχρι να κοκκινσουν (κθε φορ που τα γυρνμε προσθτουμε βοτυρο). Προσθτουμε τη γμιση και λλα 2-3 φλλα. Μλις κοκκινσει εναι τοιμη η πτα.
 
 
Κιντας
 
Συστατικ: 1 κιλ τσουκνδες χρτα, δυσμο σκρδο (προαιρετικ)
Εκτλεση: Πλνουμε τις τσουκνδες, τις βρζουμε και τις στραγγζουμε. Τις ρχνουμε σε μα κατσαρλα, προσθτουμε αλερι και ανακατεουμε μχρι να λισουν οι τσουκνδες και να προυν μορφ κρμας. πειτα τα βρζουμε σε χαμηλ φωτι με λγο λδι για 5 λεπτ και ανακατεουμε συνεχς.
 
 
Μπλιν (ρωσσικς καταγωγς)
 
Συστατικ: 1κιλ γλα, 7 αβγ, 750 γραμμ. κρεμμδια ψιλοκομμνα, 750 γραμμ κιμς, 1 κουταλκι γλυκο ζχαρη, αλερι σο σηκνει, πιπρι μαρο, μισ φλιτζνι τσαγιο βοτυρο, βοτυρο για το τηγνισμα, ανλογο αλτι
Εκτλεση: Σε να λεκανκι χτυπμε 2 αβγ με να κουταλκι ζχαρη και πολ λγο αλτι. Ρχνουμε το γλα και λγο-λγο το αλερι στε να γνει νας μτριος χυλς (χι πηχτς). Βζουμε σε να τηγνι λγο βοτυρο να κψει και παρνοντας με το κουτλι λγο απ τον χυλ το ρχνουμε στο τηγνι να τηγανιστε και να γνει σαν ομελτα, προσχοντας να μην μας παραψηθε. Συνεχζουμε μχρι να τελεισει ο χυλς. Σε μια κατσαρλα βζουμε μισ φλιτζνι βοτυρο να κψει και ρχνουμε τον κιμ με τα κρεμμδια να καβουρντιστον ελαφρ. Προσθτουμε αλτι, μαρο πιπρι και λγο νερ και τα αφνουμε να βρσουν για περπου μισ ρα. Χωρζουμε τον κιμ σε τσα μρη σες εναι και οι ομελτες που χουμε ετοιμσει. Βζουμε σε κθε ομελτα τον ανλογο κιμ και την τυλγουμε σε ρολ στε να κλειστε μσα ο κιμς. Το διο κνουμε και για τις υπλοιπες. Σε βαθ πιτο χτυπμε 5 αβγ. Παρνουμε να να τα ρολ που φτιξαμε, τα βουτμε στα χτυπημνα αβγ και τα τηγανζουμε σε καυτ βοτυρο μχρι να ροδοψηθον.  Σερβρονται ζεστ σε πιατλα.
 

Πιροσκ
 
Συστατικ:  1 κιλ τοιμο ζυμρι πολυτελεας απ το φορνο, 1 κιλ παττες, 1 κρεμμδι μτριο, νηθο, δυσμο, πιπρι, αλτι, 100 γραμμ. βοτυρο, σπορλαιο για το τηγνισμα
Εκτλεση: Βρζουμε τις παττες, τις καθαρζουμε και τις περνμε απ τον μλο του πουρ. Ψιλοκβουμε το κρεμμδι και το τσιγαρζουμε με τα 100 γραμμ. βοτυρο. Προσθτουμε τον πουρ, τον νηθο και το δυσμο ψιλοκομμνα, το πιπρι, μια πρζα αλτι και τα φρνουμε λα μαζ μερικς βλτες στο τηγνι. Κβουμε να κομμτι απ την ζμη και το ανογουμε με τα χρια μας με τον πλστη σε να μικρ πιτκι σο να πιατκι του καφ. Βζουμε στο κντρο μια κουταλι γμιση και το διπλνουμε πατντας τις κρες για να βγει η γμιση. Βζουμε αρκετ λδι στο τηγνι και μλις κψει ρχνουμε 2-3 πιροσκ και τα τηγανζουμε σπου να ροδσουν. Τα τοποθετομε στην πιατλα. Σερβρονται ετε ζεστ ετε κρα.
 
Πισα
 
Συστατικ: Συστατικ για τη ζμη: 2 ποτρια νερ, αλτι, αλερι σο σηκσει - Συστατικ για τη γμιση: α) 3-4 παττες βρασμνες, 1 κρεμμδι, αλτι, πιπρι, μανταν β) 200 γρ. τυρ, 1 αυγ.
Εκτλεση: Ετοιμζουμε τη γμιση. Αν κνουμε γμιση με παττα, βρζουμε τις παττες και αφο τις ξεφλουδσουμε, τις λινουμε. Τσιγαρζουμε το κρεμμδι σε λδι και ρχνουμε τις λιωμνες παττες. Προσθτουμε αλτι, πιπρι, μανταν και ανακατεουμε. Αν κνουμε γμιση με τυρ, λινουμε το τυρ και το ανακατεουμε με το αυγ. Ετοιμζουμε τη ζμη. Ανογουμε μικρ φλλα με διμετρο περπου 15 εκατοστ. Προσθτουμε τη γμιση, τα ξανακλενουμε και τηγανζουμε σε ζεστ λδι και μτρια φωτι μχρι να κοκκινσουν.
 
 
Πιτκια ποντιακ
 
Συστατικ: 1 ζυμρι απ το φορνο ( το ζυμνουμε στο σπτι με μαγι), 1 κιλ κιμς μοσχαρσιος, ½ κιλ ντομτες, 2 κουταλις λδι, 4 κρεμμδια, 1 χοφτα μαντανς, 2 αβγ, 3 κουταλις φρσκο βοτυρο, αλτι – πιπρι
Εκτλεση:  Ζυμνετε το ζυμρι του φορνου με 2 κουταλις βοτυρο για να αφρατψει. Το μοιρζετε σε μικρ κομμτια που πλθετε σε μπαλκια. Με τα δχτυλα ανογετε τα μπαλκια σε πιτκια σε δισταση σο να πιτο του τσαγιο και τα τοποθετετε μσα σε βουτυρωμνο ταψ. Μσα σε λεκνη ζυμνετε τον κιμ με δο αβγ, τα κρεμμδια κομμνα σε λεπτς φτες, 2 κουταλις λδι, αλτι και πιπρι. Παρνετε μρος απ τον κιμ ανλογο με τα πιτκια και το στρνετε πνω στα πιτκια σε πχος 1 εκατ. Το ισινετε με το χρι σας και το σκεπζετε με λεπτς φτες απ ριμες ντομτες. Βζετε απ πνω να κομματκι βοτυρο και τα ψνετε σε ζεστ φορνο τσο σο να κνει χρμα απ κτω η πιτολα και να ψηθε ο κιμς. Τργονται ζεστ-ζεστ.
 
Σφτελα
 
Συστατικ: 1 κιλ σφτελα, 100 γρ. κορκτο, 1 κρεμμδι, λγο σκρδο.
Εκτλεση: Σε μα κατσαρλα ρχνουμε το κορκτο. Αφο μισοβρσει, ρχνουμε τα σφτελα, τα βρζουμε και τα στραγγζουμε. Τσιγαρζουμε το κρεμμδι σε λγο λδι και κατπιν προσθτουμε τα σφτελα με το κορκτο και τα βρζουμε για 2 λεπτ. Στο τλος προσθτουμε και το σκρδο.
 
Σιρν
 
Συστατικ: Για τη ζμη: 1κιλ αλερι μαλακ, μισ ποτηρκι του κρασιο λδι, 1 κουταλι σοπας ξδι, αλτι, 1 ποτρι νερ χλιαρ , Για το γαρνρισμα: 1 ½ κιλ γιαορτι, 3-4 σκελδες σκρδο, 100 γραμμ. βοτυρο γλακτος, αλτι – πιπρι – ξδι, 100 γραμμ. σπορλαιο
Εκτλεση: χετε το αλερι πνω στο μρμαρο, ανογετε να λακκκι στο κντρο και αρχζετε να το ραντζετε με λγο νερ χλιαρ, με το λδι και το ξδι. Παρνετε σιγ-σιγ το αλερι γρω-γρω (κραττε λγο αλερι σε να πιτο για να το μεταχειριστετε στο νοιγμα των φλλων). Ζυμνετε περ τα 10 λεπτ. Η ζμη πρπει να γνει μτρια, οτε πολ σφικτ οτε πολ μαλακι. Τη σκεπζετε με μια πετστα και την αφνετε για μισ ρα να ξεκουραστε. Χωρζετε το ζυμρι σε 10-12 μρη και ανογετε αντστοιχα φλλα. Ψνετε τις πιτολες – φλλα πνω σε καυτ σδερο (στην ηλεκτρικ κουζνα) κι αμσως τις τυλγετε σε ρολ πως το σαραγλ.
Βουτυρνετε να ταψ και τακτοποιετε τις πιτολες-ρολ κοντ την μα στην λλη. Κοπανζετε το σκρδο στο γουδ και ανακατεεται το σκρδο, το γιαορτι, αλτι-πιπρι, λδι-ξδι. Με το μγμα του γιαουρτιο σκεπζετε λη την επιφνεια του ταψιο. Κατε τλος το βοτυρο και το περιχνετε πνω στο γιαορτι να πει παντο.
Τλος βζετε το ταψ στο φορνο για 20 λεπτ.
 
Σκουμπρπιτες
 
Συστατικ: 1 κιλ ζυμρι ανεβασμνο με μαγι μπρας, 8 σκουμπρι κανονικο μεγθους, λγο φρσκο βοτυρο, αλτι, λδι ανλογο
Εκτλεση: Καθαρζουμε και πλνουμε τα σκουμπρι. Χωρζουμε τη ζμη σε 4 μπαλτσες και την κθε μια την ανογουμε (κατ προτμηση με τα δχτυλα) σε σχμα αβγοειδς και πχος σχεδν ενς δαχτλου.  Σε κθε φλλο τοποθετομε απ δο σκουμπρι. Γυρζουμε το φλλο και πινοντας το απ τις κρες του απ λγο-λγο καλπτουμε τα ψρια μσα στο φλλο (σχηματζοντας τσι να φαγσιμο καραβκι). Ρχνουμε το κθε καραβκι απευθεας στην πλκα του φορνου μσα σε ταψκι αλειμμνο με βοτυρο) και αφο ροδσουν επνω και κτω το βγζουμε και το αλεφουμε με λγο βουτυρκι φρσκο σε λη την επιφνεια της πτας και του σκουμπριο. Το σκεπζουμε για 10 λεπτ να μαλακσουν με τον ατμ. Ττε λη η νοστιμδα του σκουμπριο απορροφται απ την ζμη καθς  τρχει απ το ψρι μαζ με το βουτυρκι που λινει. Αν θλουμε μπορομε να χρησιμοποισουμε αντ για φορνο ψηστιρα.
 

Σορβς
 
Συστατικ: 1 ποτρι κορκτο, 4 ποτρια νερ, ½ φλιτζνι λδι, ½ κιλ γιαορτι στραγγιστ, 1 μτριο κρεμμδι, αλτι.
Εκτλεση: Πλνουμε το κορκτο και το βζουμε να βρσει με νερ και αλτι σε μτρια θερμοκρασα. Αφο ψηθε το κορκτο (μχρι να μαλακσει το σιτρι) βζουμε σε να τηγνι το λδι και το κρεμμδι κομμνο σε ψιλς φτες και το τσιγαρζουμε. Αυτ το μγμα το ρχνουμε μετ στην σοπα. Απ τη σοπα παρνουμε λγο ζωμ και διαλουμε σε αυτν το γιαορτι, το ρχνουμε στη σοπα και ανακατεουμε.
 
 
Σουπις κραστες
 
Συστατικ: Μισ κιλ φρσκες σουπις μεγθους μερδας, 250 γραμμ. ελις πρσινες χαρακωτς, 250 γραμμ. κρεμμδια μικρ, 1 ποτρι του νερο κρασ, πιπρι σε σπυρι, λδι, αλτι
Εκτλεση: Καθαρζουμε και πλνουμε τις σουπις κρατντας στην κρη τον σκο με τη μελνι. Δεν τις κβουμε σο μεγλες και αν εναι, μνο τις αλατζουμε. Βζουμε στην κατσαρλα τα κρεμμδια με το λδι και τις ελις και τα μαρανουμε. Προσθτουμε τις σουπις στραγγισμνες και τα γυρζουμε επ 15 περπου λεπτ.
Χνουμε το κρασ, προσθτουμε το πιπρι, το μελνι καθς και λγο αλτι και αν χρειζεται λγο νερ. Αφνουμε τις σουπις στη φωτι να σιγοβρσουν μχρι να ψηθον εντελς.
 
 
Τρμμα

 
Συστατικ: 2 φλιτζνια αλερι, 1 φλιτζνι νερ.
Εκτλεση: Ανακατεουμε το αλερι μσα στο νερ και το τρβουμε σε μικρ κομμτια. Τσιγαρζουμε 1 κρεμμδι μσα σε λδι. Προσθτουμε 1 ½ νερ και το αφνουμε να βρσει. Ρχνουμ&eps

 

 

 

 

 

 

   μας